Sinds juni 2008 ben ik werkzaam bij VDenV als project engineer.
Ik zit bij een elektrotechnische installateur in de randstad waar ik in een team de elektrotechnische installatie ontwerp voor een nieuw onderkomen voor een scholengemeenschap. Het complex heeft een oppervlakte van 54.000m² verdeeld over 5 torens en 13 bouwlagen. Hierin wordt dmv 4 transformatoren van elk 1.000kVA de stroomvoorziening geregeld. En omdat er 3 gebruikers in komen, wordt dit vermogen verdeeld over 3 hoofdverdelers waar ook de bemetering plaatsvindt. De stroomverdeling wordt dmv railkokers gedistribueerd in de torens waarbij op elke verdieping een eigen verdeelkast voor de eindgroepen voor verlichting en wandcontactdozen geplaatst wordt. Omdat de gebruikers wensen nog niet bekend zijn, is besloten de data/telefoon – en de wandcontactdozeninstallatie af te werken op consolidation points (dit zijn veredelde kabellasdozen met stekkeraansluitingen) waarop later dmv snoeren de gebruikers op aangesloten kunnen worden.
Voor het gehele complex zijn ±6km voedingskabels en 20km kabels voor de eindgroepen noodzakelijk. Verder komen er zo’n 6.000 verlichting- en 1.200 noodverlichtingarmaturen in. De kabelwegen bestaan uit 15.000m kabelgoot en 1.000m ladderbaan. Terwijl voor de verlichtingsinstallatie 12.000m (…)snoer is uitgetrokken. Dmv bewegingsmelders worden de armaturen in de lokalen ingeschakeld terwijl de gangen en verblijfsruimtes door de Elektronische Installatie Bus in- en uitgeschakeld worden.
In het team zorg ik voor de aansturing van de CAD-tekenaars, terwijl de lead engineer de vergaderingen bijwoont en de eindcontrole heeft. In eerste instantie betreft het vertalen van de bestektekeningen naar werktekeningen. Hierbij gaat het om:
- de aardings- en blikseminstallatie
- de licht- en krachtinstallaties
- de kabelwegen
- de brandmeld- en ontruimingsinstallaties
- de inbraak- en toegangscontrole installaties
- de data installatie
- de besturings- en storingsmeldinstallaties
Van de aardings-, bliksem, brandmeld-, ontruiming-, inbraak- en toegangscontrole installaties worden bestektekeningen overgenomen, waarna de leveranciers van deze installaties deze controleren en dan naar de opdrachtgever gaan voor de goedkeuring.
Van de lichtinstallatie moeten de lichtberekeningen gemaakt worden, de verlichtingsarmaturen worden gekozen en het schakel- en bedieningsmateriaal worden bepaald. Van de gekozen armaturen wordt een armaturenlijst en -boek samengesteld compleet met type, fabricaat en afbeelding.
Van de krachtinstallatie worden de kabelberekeningen en de juiste beveilingstoestellen geselecteerd, zoals thermische en magnetische beveiligingsautomaten of zekeringen en de overspanningsbeveiligingen.
Ook moeten de verdeelkasten uitgeëengineerd worden en voldoen aan de voorschriften. Hierbij komen ook de schakel – en besturingsvoorzieningen bv. de Elektronische Installatie Bus of via het Gebouw Beheer Systeem of met ouderwetse relaistechniek en bedieningspanelen. De brandmeld-, ontruiming- en beveilingsinstalllatie zijn gebaseerd op busleidingprotocols waardoor de zwakstroombekabeling erg beperkt wordt.
Voor de voorzieningen in de op de bouw te storten beton en in het prefabbeton moeten de sparingen en instortvoorzieningen opgegeven worden. De sparingen moeten door de constructeur gecontroleerd worden en eventueel aangepast.
Om goede werktekeningen te krijgen moeten de kabelwegen, de plaats van de verlichtingsarmaturen, brandmelders en luidsprekers gecoördineerd worden met de overige installaties zoals luchtkanalen, afvoer en toevoerleidingen, afzuig- en uitblaasroosters.
Ook moeten de brandwerende- en waterdichte doorvoeringen aangegeven worden.
Zijn de werktekeningen gereed en goedgekeurd door de opdrachtgever, kunnen hiermee de inrichtingsgegevens en meerwerken verwerkt worden en de meerprijs gecalculeerd.
De diverse stadia van het project worden aan de hand van verificatieformulieren gecheckt.
Later als het project gereed is worden de revisietekeningen gemaakt, de onderhouds- en bedieningsvoorschriften verzamelt en het project wordt opgeleverd.